Psihoterapie online

In practica mea psihoterapeutica am intalnit de multe ori o nevoie a clientilor mei, nevoia de a putea continua terapia in anumite momente cum ar fi:
– Plecarea in strainatate definitiv sau pentru o perioada de timp;
– Mutarea in alta localitate definitiv sau pentru o perioada de timp;
– Calatorii dese;
– Aparitia unor probleme de sanatate fizica care nu pot permire deplasarea la cabinet;

Desi sunt un psihoterapeut care prefera intalnirile fata in fata, in aceste cazuri am ales sa continuam terapia pe Skype (voce si video), messenger iar rezultatele au fost foarte bune. Am intalnit si personane care prefera terapia online din diferite motive personale.
Am observant ca sunt avantaje si dezavantaje ale consilierii psihologice si a psihoterapiei online.

Avantaje:
* Un mare avantaj il reprezinta accesul facil si comod la consiliere psihologica si psihoterapie a tuturor persoanelor;
* Daca apare o schimbare in programul clientului legata de deplasari, el poate continua terapia din orice colt al lumii, barierele legate de distanta dispar;
* Pretul mai scazut al consilierii psihologice si psihoterapiei online;
* La terapia online sau e-terapia pot participa simultan persoane din diferite colturi ale lumii. Exemplu sotul in Spania iar restul familiei in Romania;
* Se poate alege ce psiholog sau psihoterapeut se doreste din orice localitate;
* Participarea la sedintele de consiliere psihologica sau psihoterapie a persoanelor greu deplasabile sau nedeplasabile;
* Participarea la sedintele de consiliere psihologica sau psihoterapie a persoanelor care nu au in localitatea lor un specialist.

Dezavantaje:
* Desi nu am intalnit pana acum in practica mea, consider ca anumite probleme tehnice legate de internet pot aparea in timpul derularii terapiei;
* In cadrul terapiei fata in fata se creeaza mai repede relatia terapeutica, psihoterapeutul poate observa mai bine anumite expresii faciale, comportamente, tonalitatea si intensitatea vocii etc. Cu o legatura foarte buna la internet acest inconvenient poate fi mult redus;
* Clientul este necesar sa detina cunostinte minime de utilizarea calculatorului si a programului numit Skype;
* Daca apare o situatie de criza psihoterapeutul nu poate interveni fizic;
* Nu se pot evalua online copii mici deoarece ei nu au capacitatea de a sta mai mult timp in fata webcam-ului , iar interactiunea fizica intre copil si terapeut este imposibila.

Din experienta proprie am observat ca psihoterapia online functioneaza foarte bine si am ales sa profesez si in acest mod oarecum inevitabil intr-o vreme a informatizarii si a internetului.
Sedintele de consiliere psihologica si psihoterapie online respecta acelasi plan de desfasurare si aceeasi strategie ca sedintele desfasurate in cabinet cu respectarea Codului Deontologic al profesiei de psiholog si a tuturor legilir in vigoare.

Plata serviciilor psihologice

    O sedinta de consiliere psihologica sau psihoterapie online dureaza 50 minute, are loc pe Skype (voce si video) sau messenger si costa 150 ron. Plata se face dupa programarea sedintelor si inainte de desfasurarea lor.

    Pentru plata sedintelor psihologice veti primi pe e-mail factura proforma si contul bancar pentru a efectua plata. Dupa confirmarea platii bancare se elibereaza factura si se incep sedintele psihologice in formatul agreat. Desi poate parea complicat, sistemul este foarte usor de accesat.