Impactul structurii familiei asupra sănătății copiilor:

Efectele divorțului

Buna tuturor,
 
    Vreau să vă vorbesc despre un studiu foarte interesant și relevant, numit “The impact of family structure on the health of children: Effects of divorce” de Jane Anderson.
 

    Conform acestui studiu și a aproape trei decenii de cercetare care evaluează impactul structurii familiei asupra sănătății și bunăstării copiilor, demonstrează faptul că copiii care trăiesc cu părinții lor căsătoriți, biologici, au în mod constant o bunăstare fizică, emoțională și academică mai bună.

    Pediatrii și societatea ar trebui să promoveze structura familială care are cele mai mari șanse de a produce copii sănătoși. În consecință, societatea ar trebui să depună toate eforturile pentru a sprijini căsătoriile sănătoase și pentru a descuraja cuplurile căsătorite să divorțeze.   

    Divorțul și separarea părinților sunt dăunătoare copiilor, familiilor, economiei și societății în ansamblu, iar această lucrare subliniază aceste efecte adverse. Deși recunoscând că nu toți copiii sau părinții vor experimenta toate consecințele negative, având în vedere gravitatea acestor rezultate adverse și amploarea problemei, este important ca medicii pediatri să susțină politicile publice care promovează sănătatea și conservarea familiei biologice a copilului.

    Atunci când se evaluează cercetările științifice privind efectele divorțului asupra copiilor și părinților, este important să se ia în considerare toți factorii care afectează rezultatul, inclusiv dinamica familiei, temperamentele și vârstele copiilor la momentul divorțului și statutul socio-economic al familiei, precum și orice preocupări comportamentale sau academice prezente înainte de divorț.

    Unele efecte adverse observate în literatura de specialitate după divorț sunt de fapt diminuate atunci când sunt controlate pentru prezența lor înainte de divorț. De asemenea, este important de menționat că violența într-o casă nu este niciodată acceptabilă și poate avea efecte negative grave asupra comportamentului copiilor, dezvoltării, succesului școlar și sănătății viitoare.

Fiecare copil și fiecare familie sunt în mod evident unice, cu puncte forte și puncte slabe diferite, personalități și temperamente diferite și grade diferite de resurse sociale, emoționale și economice, precum și situații familiale diferite înainte de divorț. În ciuda acestor diferențe, s-a demonstrat că divorțul diminuează competența viitoare a copilului în toate domeniile vieții, inclusiv relațiile de familie, educație, bunăstarea emoțională și puterea viitoare de câștig.

O analiză a literaturii de specialitate efectuată în Regatul Unit a constatat că „deși copiii sunt expuși unui risc crescut de rezultate adverse în urma distrării familiei și că rezultatele negative pot persista până la vârsta adultă, diferența dintre copiii din familiile intacte și cele care nu sunt intacte este una mică, iar majoritatea copiilor nu vor fi afectați negativ pe termen lung” (Mooney, Oliver și Smith 2009). Cu toate acestea, există multe cercetări care oferă dovezi contrare.

Această cercetare demonstrează că, atunci când un copil se confruntă cu divorțul părintesc, există pierderi semnificative care trebuie recunoscute, precum:

  •    Copilul poate pierde timp cu fiecare părinte
  •    Copilul poate pierde securitatea economică
  •    Copilul poate pierde securitatea emoțională
  •    Copilul poate avea o maturizare socială și psihologică scăzută
  •    Copilul își poate schimba viziunea asupra comportamentului sexual
  •    Copilul își poate pierde credința și practica religioasă
  •    Copilul poate pierde stimularea cognitivă și academică
  •    Copilul poate fi mai puțin sănătos din punct de vedere fizic
  •    Copilul poate avea un risc mai mare de suferință emoțională

    Există în mod clar consecințe negative pe termen lung ale divorțului – copiii, părinții și societatea suferă cu toții. Studiul pe termen lung al lui Wallerstein arată că mulți copii nu au niciodată „recuperare” completă, deoarece fiecare eveniment special, sărbătoare sau sărbătoare îi amintește copilului de pierderea sa.

    Având în vedere aceste costuri uriașe suportate de toate persoanele afectate de divorț, precum și costurile pentru societate, este responsabilitatea medicilor – în special a pediatrilor, care îngrijesc copiii în contextul familiilor lor – să pledeze pentru politici de sănătate publică care promovează căsătoria. și scăderea probabilității divorțului.

Concluzie

    Se pare că, ne place sau nu, familia nucleară este foarte importantă pentru dezvoltarea psiho-emoțională, sănătoasă a copiilor. Desigur că avem excepții de la regulă, însă sunt doar excepții. Acum apare întrebarea cheie: să divorțez sau să nu divorțez?

    Ei răspunsul, cu siguranță este particular pentru fiecare caz. Însă înainte de divorț recomand cu entuziasm terapia de cuplu/familie. Se lamuresc multe lucruri în aceast tip de terapie.

    Dacă și tu dorești o mână de ajutor, te aștept cu drag să ne vedem. Sunt aici pentru tine și familia ta.

Dacă dorești să citești studiul original în engleză, apasă butonul de mai jos.