Monkey Love Experiments” de Harry Harlow

Buna tuturor,
 
    Vreau să vă vorbesc despre un studiu foarte interesant și relevant, numit “𝐌𝐨𝐧𝐤𝐞𝐲 𝐋𝐨𝐯𝐞 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐬” de 𝐇𝐚𝐫𝐫𝐲 𝐇𝐚𝐫𝐥𝐨𝐰.
 
    M-a impresionat acest studiu datorită rezultatelor fascinante pe care le-a obținut si a beneficiilor pe care le-a adus psihologiei moderne.
Acest studiu infirmă teoria care spune că, în cazul copiilor, atașamentul este legat mai degrabă de îngrijirea fizică (adică hrana) decât de îngrijirea emoțională, o teorie care, în perioada în care a avut olc experimentul, era foarte răspândită.
 
    Acest experiment a constat în două etape principale și încă două etape secundare care au avut rolul de a confirma ipotezele formate de către primele.
    În prima etapă, Harry Harlow a despărțit pui de maimuțe rhesus (care sunt cunoscute pentru atașamentul pe care îl au în faza primară față de mama) de părinții acestora, oferind două obțiuni pentru o mama surogat, una făcută din sârmă care oferea hrană și una acoperită cu un material moale care nu oferea hrană.
 
    Maimuțele au petrecut majoritatea timpului în brațele mamei surogat cu materialul moale, mergând la cealaltă doar când le era foame.
 
    Partea a doua din experiment a presupus separarea puilor în două grupe, cei cu mama surogat facută din sârmă și cei cu mama surogat acoperită cu material moale, ambele oferind hrană de data aceasta.
 
    S-a observant o diferență în comportamentul puilor de maimuță, cei care au avut parte de confort fizic din partea mamei cu materialul moale s-au dezvoltat normal, pe când cei care au avut mama surogat din sârmă au dezvoltat anxietate social și tendințe de automutilare.
    De asemenea, Harry Harlow a continuat experimentele prin a izola pe perioade diferite de timp puii de maimuță, pentru a determina care este perioada critică după care reintroducerea maimuțelor în mediurile normale nu mai putea fi realizată, concluzia fiind că după o perioadă de un an de zile, maimuțele erau comporomise din punc de vedere social.
 
    Deși există multă controversă în jurul acestui experiment, datorită cruzimi asupra animalelor, experimentele lui Harry Harlow a contribuit foarte mult la convingerea oamenilor despre importanța îngrijirii emoționale în spitale, case de copii și creșe.
    𝑫𝒆𝒄𝒊, 𝒅𝒓𝒂𝒈𝒊 𝒑𝒂̆𝒓𝒊𝒏𝒕̦𝒊 𝒕̦𝒊𝒏𝒆𝒕̦𝒊-𝒗𝒂̆ 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒊 𝒍𝒂 𝒑𝒊𝒆𝒑𝒕, 𝒄𝒂̂𝒕 𝒎𝒂𝒊 𝒎𝒖𝒍𝒕, 𝒎𝒂𝒊 𝒂𝒍𝒆𝒔 𝒊̂𝒏 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒖𝒍 𝒂𝒏 𝒅𝒆 𝒗𝒊𝒂𝒕̦𝒂̆.
 
Dacă doriți să accesați cercetarea originală, apăsați butonul de mai jos